Bouwen en verbouwen

ons huis

ons huis

Welkom op onze website!
We zijn met deze website gestart zodat al onze vrienden en familie ons renovatieavontuur kunnen volgen. We gaan dan ook onze uiterste best doen om deze blog zoveel mogelijk up te daten zodat jullie steeds van alles op de hoogte. Spannende tijden komen ons tegemoet. Ik kan niet wachten om er in te vliegen! Hopelijk blijft mijn enthousiasme even groot de komende maanden :-)

Veel leesplezier!
Dit weekend hebben we de eerste voorzieningen getroffen voor het plaatsen van de sanitaire leidingen en de collectoren. Uitslijpen is ondertussen ook zo goed als afgerond.

De eerste buizen voor warm en koud water liggen in onze toekomstige badkamer...

Ondertussen liggen reeds een groot gedeelte van leidingen, zowel sanitaire als verwarmingsleidingen. Het aansluiten van de leidingen op de collektoren is voorzien voor januari.

Kerstverlof is bijna afgelopen, en eindelijk wat tijd gevonden om ons werk van de afgelopen week eens online te zetten. Plaatsen stalen gasleiding, inpleisteren sanitair en afvoerbuizen.

Plaatsing WC-framesDe afvoerbuizen van onze badkamer zijn gelegd en het wc inbouwframe van het gelijkvloers is ingewerkt.

4 daagjes verlof vorige week, dus de hoogste tijd om de nodige aansluitingen te leggen naar onze gasketel. Ook de collectoren voor de vloerverwarming zijn aangesloten. Nog een paar leidingen en alles ligt klaar om te chappen...

Na de uitvullingslaag op het gelijkvloers, hebben we dit weekend al een groot deel van de isolatie en de matten voor de vloerverwarming gelegd. Nog een eventjes en de ketel kan worden opgestart.

De isolatie en de matten voor de vloerverwarming zijn gelegd, ook de eerste kring van de vloerverwarming in de bureau ligt er...

Vervolg vloerverwaringsbuizen.. Ondertussen zijn reeds 5 van de 6 kringen gelegd, enkel de keuken en dan zijn we ook hiermee rond.

Vloerverwarming en isolatie liggen er, de collectoren van de vloerverwarming zijn aangeloten. Voor het gelijkvloers is het nu nog even wachten vooraleer we weten wanneer de polybeton zal worden gegoten. Boven zijn ook de eerste chauffages reeds opgehangen en is de ketel verbonden met de dakdoorvoer.

Dak- en schrijnwerk...We hebben maandag de meetstaten ontvangen van onze architect voor de daktimmer- en de dakwerken. We zullen in de komende dagen de meetstaat afgeven aan enkele aannemers.

De meeste offerte's (dak en daktimmer) zijn binnen zodat we deze week terug contact kunnen opnemen met de dakwerkers om onze keuze kenbaar te maken en de administratieve en financiƫle zaken te regelen.

(1) Voor het buitenschrijnwerk hebben we geopteerd voor geanodiseerd aluminium, hiervoor hebben de offerte gekozen van ramenendeurencenter.be. Later meer..
(2) De aannemer van de daktimmer werken is nu ook bekend: Van Bogaert Gebr. BVBA uit Kalken.

Deze week werd de offerte van de dakwerken goedgekeurd, de aannemer hiervoor is Dakwerken Kurt Buyle uit Bottelare. Als dakbedekking hebben we gekozen voor de zwarte Koramic Migeon Actua.

Momenteel twijfelen we nog tussen twee producenten van aluminium, Reynaers & RC systems. Deze week worden de aangepaste offertes verwacht en vergeleken.

De aluminiumprofielen die we hebben gekozen, zijn deze van Reynaers type CS68, voor ramen en deuren, en TLS110 voor de schuiframen, alles in geanodiseerd aluminium.
Gisteren werd het dakgebindte voor de tipgevels geplaatst, in de loop van volgende week zal de dakschrijnwerker de houten constructie afwerken.

Gisteren werd verder gewerkt aan de houten structuur van het hellend dak. Komende woensdag zal dit vermoedelijk klaar zijn!

Vorige woensdag is gestart met de dakwerken op het platte dakgedeelte, dezelfde dag is de schrijnwerker nog de laatste zaken komen afwerken.

Dak begint stillaan vorm te krijgen, het onderdak is geplaatst en het platte dak is geisoleerd. Planning deze week is dat de Velux'en en de dakgoten worden afgewerkt.

Velux'en geplaatst en dakpannen klaargezet...

Achterzijde hellend dak dichtgelegd en aluminium dakrandprofielen. De dakwerken lopen stillaan naar hun einde, vandaag wordt vermoedelijk de voorzijde van het hellend dak aangepakt.

Dakwerken zijn helemaal klaar, zaterdagochtend werden nog de laatste werkjes uitgevoerd! Resultaat hieronder...

Gisteren hebben we op de werf al de ramen deuren nog eens besproken met de schrijnwerker, deze week zullen we te horen krijgen wanneer de ramen kunnen worden geplaatst. Hopelijk nog voor het einde van het jaar, maar dit wordt waarschijnlijk iets te nipt.

Vrijdag zullen de ramen van het eerste verdiep worden geplaatst, volgende week zal het gelijkvloers worden aangepakt zodat we tegen eind deze maand volledig winddicht zitten en de plakker kan starten met de werken.

Door het stormweer van de afgelopen week is niet het eerste verdiep afgewerkt, maar zijn bijna alle aluminium profielen geplaatst. Het glas zal waarschijnlijk nog deze week worden geplaatst.

Het glas en alle raamprofielen zijn geplaatst. Nu is het alleen nog wachten op de voordeurplaat, een uitwerking in aluminium en de poort.
Voor een volledige fotoreeks bij daglicht is nog even wachten, maar toch al een voorsmaakje...

De afgesloten voorgevel, weliswaar met tijdelijke voordeur en garagepoort. Momenteel is nog even wachten op de definitieve poort, eens die klaar is kan het buitensnchrijwerk afgerond worden.

Afwerking zijgevel buur op eerste verdiep met Rockpanel platen. Let ook op de schouw !

Afvoer van de dampkap door plat dak gestoken, hiermee is alles van de dakwerken afgerond.

Garagepoort geplaatst, nu blijven enkel nog de afwerkingen van het buitenschrijnwerk over...

Inkomuitwerking en voordeurpaneel geplaatst. Er zit wel een klein foutje in de anodisatie van het voordeurpaneel, hierdoor zal er zo snel mogelijk een nieuwe plaat worden geplaatst.
De baksteen is onze eenvoudigste en oudste bouwmateriaal en geniet nog steeds grote en voortdurende populariteit. Dit is grotendeels te danken is aan zijn decoratieve, dragende eigenschappen en uitzonderlijke duurzaamheid. Dit wordt nog versterkt door het esthetisch en flexibel karakter, er zijn namelijk geen oppervakbehandeling zoals verf nodig om uitzicht of duurzaamheid te behouden.

Met de hulp van Bouwmaterialen De Loof uit Brugge (n van de grootste handelaars in ruwbouwmaterialen) verkennen we diverse bouw en ruwbouwmaterialen. Dit laat ons toe om correcte informatie te verzamelen zodat we dit artikel kunnen opstellen.

Bakstenen bestaan uit klei en water die door drogen en bakken in een bepaalde vorm worden gehard. Ze zijn gemaakt uit diverse soorten klei bestaande uit een uiterst fijne korrel. Deze kleisoorten bestaan uit verschillende mineralen die de uiteindelijke kleur van de gebakken steen bepalen.

Een goed gebakken baksteen zal vrijwel eeuwig stand houden

Klei met 3% ijzergehalte zorgt bijvoorbeeld voor witte , crme kleurige tot lichtgeel-bruine kleuren die rozig en rood worden wanneer het gehalte stijgt naar 8% tot 10 %. Door toevoeging van 1% tot 4% mangaandioxide ontstaan er diverse grijze en bruine tinten.

Omdat bakstenen gemaakt zijn van natuurlijk voorkomende mineralen, variren ze steeds per productiereeks. Het bakproces zelf heeft ook een invloed op het eindproduct.

Bakstenen komen in meer dan 800 verschillende kleuren voor

Ook al wordt de steen op dezelfde manier gebakken toch zal de kleur anders zijn naargelang de plaats in de oven en de nabijheid van het vuur. Deze natuurlijke variatie maakt net deel uit van de typische charme en karakter van de gebakken steen.

Steenbakkerijen liggen meestal niet ver van waar ze hun klei vandaan halen. De klei kan afkomstig zijn uit een kleigroeve (meestal in Belgi) of uit rivieren (vooral in Nederland).

De kleigroeve

steengroeve De ontginning van kleigroeven laat littekens achter, zoals diepe putten en weinig of geen vegetatie. Er werd voor de verlaten kleiputten een nieuwe bestemming gezocht.

Tot de begin jaren 80 werden ze gebruikt om de groeiende afvalberg in kwijt te geraken. Na protest van buurbewoners gingen de stortplaatsen uiteindelijk begin de jaren 90 dicht.

De meeste stortplaatsen werden afgedekt met gronden en de natuur kwam langzaam terug. De verminkte landschappen kregen een nieuwe bestemming als natuurgebied, recreatiegebied, woonzone, stortplaats, bedrijventerrein,

De rivier

Klei uit rivieren is geen een probleem omdat zij immers elke dag weer verse klei afzetten.rivierklei Zo vult de natuur automatisch aan wat mensen weghalen.De rivierklei wordt steeds op een verantwoorde methode ontgonnen met respect voor water, dieren en planten.

Omdat de grondstoffen uit eigen bodem komen wordt het transport van zowel grondstoffen als afgewerkte product tot het minimum herleid. Steenfabrieken (Nederland) die dichtbij de grote rivieren liggen kunnen zelfs schepen inzetten voor transport wat efficinter is en heel veel vrachtwagens uitspaart.

Vermalen en verwerken van de klei

Met een elektromagneet wordt metaal uit de klei gehaald (vooral bij rivierklei), zoals hoefijzers of buizen. Daarna wordt de klei voorbewerkt: er wordt water of stoom toegevoegd, maar ook zand lava en kalk.

kollergangKlei Dan wordt in de kleirasp (ook wel Kollergang) de klei fijngeknepen en door een zeefplaat naar buiten geperst. De Kollergang is een ronde bak met een grote zeef en twee loodzware walsen erop die de klei erdoor persen.

Steentjes die nog eventueel in de klei zaten worden hier compleet vermorzeld. Dit is om de klei homogeen te maken en zo een goede baksteen te verkrijgen.

De klei kan gevormd worden op 3 verschillende manieren:

De vormbakmethode

vormbaksteenDe bezande mal wordt gevuld met vrij droge klei, waarna de massa stevig wordt aangedrukt met een persblok. De overtollige klei wordt afgestreken en de mallen worden gekeerd en gelost. Deze methode levert zeer strakke bakstenen op.

De strengpersmethode

strengpersKlei De strengpers is de snelste productiemethode. De klei wordt door een pers geduwd en komt als een lange rechthoekige streng terug naar buiten. Daarna wordt ze in plakken gesneden van de juiste dikte.

Deze manier van werken is erg geschikt om geperforeerde stenen te maken (onze gewone bakstenen). Gevelstenen kunnen ook zo gemaakt worden, maar dan kan het vlakke oppervlak worden bezand of met een roller van een structuur worden voorzien.

De machinale handvormmethode

handvormsteen1Een machine werpt kant en klare, van tevoren bezande kleibollen, in de vorm. Het overtollige klei wordt afgestreken.

Het kleimengsel moet vochtig genoeg zijn om het goed kneedbaarte maken zodat de vormer niet veel kracht moet zetten. Deze wat ruwere methode zorgt voor een steen met een onregelmatigoppervlak en grillige nerf.

Deze methode wordt niet meer zo vaak gebruikt, enkel voor speciale formatendie niet in de machinepassenofvoorbijzonderekleimengsels.

droogkarren Nadat de stenen gevormd zijn, worden de natte bakstenen in droogkarren geschoven en weggevoerd naar droogkamers of droogtunnels om vrijwel al het water uit de steen te laten verdampen. Je kan natte bakstenen immers niet bakken omdat je ze nog niet kan stapelen en ze zouden ook barsten.

Een totale droogcyclus duurt minimaal 36 uur.Dit gebeurt door restwarmte afkomstige van de ovens die gestookt worden op aardgas.

Voordat de gedroogde stenen op ovenwagens de oven ingaan worden ze eerst door zetmachines gestapeld tot zogenaamde ovenpakketten. Dit kunnen al de pakketten zijn zoals ze later naar de bouwplaats gaan.

De stenen gaan op ovenwagens in een moderne tunneloven met een hittecapaciteit van maximaal 1250C. tunnelovenDit is een continue-oven die nu het meest gebruikt wordt. De stapels stenen gaan door de tunnel langs de opwarmzone, dan de vuurzone en tenslotte de afkoelzone.

Het hele proces neemt enkele dagen in beslag. Daar wordt de klei definitief omgezet naar een stabiel keramisch product.

bouwmaterialen de loof seps hoge vest 100% witDe stenen worden verpakt in makkelijk stapelbare pakketten en klaargezet om getransporteerd en afgezet te worden op de bouwplaats.

Meestal gebeurt het transport door een vrachtwagen met een kraan of speciale heftruck om de stenen strategisch op de site te plaatsen.

De bakstenen moeten aan hoge kwaliteit eisen voldoen. Bij bouwmaterialen De Loof worden ze daarom eerst gecontroleerd op gewicht, maatvastheid, wateropnamecapaciteit, barstbestendigheid, chemische samenstelling en sterkte voor ze op de werf worden afgezet.

transport van bouwmaterialen

Het proces van bakstenen bakken is niet veel veranderd de voorbije 3000 jaar. Maar de steenfabrieken van vandaag maken nu gebruik van de nieuwste technologie om een snelle en efficinte productie van een baksteen met een constante hoge kwaliteit te garanderen.

Daarbij is het zware werk met veel mankracht en lange dagen weggevallen en wordt er nu meer geproduceerd met minder mensen.

De grootste verandering echter is de ontwikkeling van processen die een veel lagere impact hebben op het milieu. Dit resulteert in een vermindering van verontreinigde stoffen, energieverbruik, geluidsvervuiling en waterverontreiniging.

http://www.eigenbouw.be/hoe-wordt-een-baksteen-gemaakt/
Zoals je op de vorige post kon lezen, ons bouwvergunning is goedkeurd!

Nu wat hebben we terwijl allemaal zitten doen? Wel, we zijn (behalve het papierwerk) gaan winkelen om onze verdere keuzes te maken.

We zijn allereerst naar Zaventem gereden voor het kiezen van ons badkamer, namelijk bij Facq. Daar werden we geholpen door iemand die vaak samenwerkt met Verelst, de naam ontgaat me eventjes. Je krijgt een korte bezichtiging met wat er allemaal inbegrepen is in de prijs qua sanitaire toestellen. Zoals jullie misschien al weten, zijn de mooiere toestellen natuurlijk duurder. Like usual Hieronder zie je enkele fotos van wat wij uiteindelijk gekozen hebben voor onze badkamer.

Badkamer

Vervolgens zijn we de vloertegels gaan bezichtigen. Wonder boven wonder ging dit vlotjes en was de keuze vrij snel gemaakt. We zijn langsgeweest bij RG Tegel , te Massenhoven. Het grappige was, dat onze medewerker zelf ook aan het bouwen was met Verelst. Zo konden we de mening van iemand anders ook eens horen. We hebben voor het gelijksvloer gekozen voor: Curious Antracita 6060 en voor de badkamer hebben we gekozen voor: Urban Style Grigio 3060.

image

image

Voor het buitenschrijnwerk zijn we gaan kijken bij Veralu te Putte. We zijn voor aluminium gegaan met als kleur: RAL 7021. Ik denk wel dat dit het best past bij onze gevelsteen. De voordeur zal bestaan uit melkglas & transparant glas. Hieronder zie je een voorbeeld van wat we in ons gedachten hadden.

imageAls laatste en recentste zijn we langsgeweest bij Upstairs in Waregem voor het binnenschrijnwerk. We hebben gekozen voor een Aziatische hardhout trap in een donkere kleur en met Z-treden. Met als kers op de taart: een lade in de onderste trede!! (zie voorbeeldfoto) gemakkelijk voor schoenen enzo

De deuren zijn simpelweg schilderdeuren. Hieronder zie je een voorbeeld van een Z-trap en mijn ideale mini-bergplaats voor de dagelijkse schoenen in op te bergen.

model-410-2

image

Zoals je ziet, de laatste knopen zijn eindelijke doorgehakt!

Vind ik leuk:Like LadenGerelateerd

https://bouwblogellenenruben.wordpress.com/2015/06/21/short-update/
Ondertussen zijn we begonnen met het in orde brengen van het elektrisch netwerk.

Allereerst werd er een watervaste multiplex plaat op de muur bevestigd op de plaats waar de meterkast en verdeelborden zullen komen te hangen, en vervolgens werden deze borden erop bevestigd.

De kabels komen vanuit de achterzijde door de plaat en kast naar voren.Alle kabels blijken nog steeds hun label te hebben, dus het aansluiten zelf zou normaal niet zo'n probleem mogen zijn.

Voor de rest zijn we in huis de stopcontacten aan het plaatsen, kring per kring.Eens deze aangesloten zijn, kunnen deze al tijdelijk gebruikt worden en is het minder nodig om steeds met verlengkabels te sleuren.

http://huisje.knudde.be/node/172
Als je een maquette door je architect laat maken, komt dit duur uit. Daarom hadden wij besloten om zelf een maquette te maken, gewoon omdat we het leuk vonden om dit uit te proberen. Plus! Het heeft als voordeel dat je een realistische kijk krijgt over de proporties in het ontwerp, de lichtinval en de ruimtes. Een DIY ^^

Wat heb je allemaal nodig?

Maquettekarton (te koop bij AVA)Metalen lineaalPotloodNaaldenHobbylijmScherp hobbymesSnijmat

Ons resultaat?

image

image image

image

Een maquette maken doe je best als je er zin in hebt en tijd hebt, want geloof me.. je bent er wel ettelijke uren aan bezig. Maar het resultaat mag er zijn!

Vind ik leuk:Like LadenGerelateerd

https://bouwblogellenenruben.wordpress.com/2015/06/24/hoe-maak-je-zelf-een-maquette-van-je-woning/
Er is ondertussen al zoveel gebeurd, dat ik hier ben met een kort maar krachtige update. Hieronder zie je maand per maand wat men nog heeft gedaan.

Juni

01153002be19b4758307886eee72b17ad9829a6723

01a2afd33413d6d35aefaa4577299b59551282684b

019840eed1502aefc2b175c88fbe5a237d9f61049b

011a9256051d9a60130bac3067d1a5f71fdd30ab29

Juli

016204ff3ca29dda7a38fb59c5c4488dba0f5a7630

01468de6d02a41146ed814e9fdb53d92d7765d3815

01aaf88de907a617e236e5a1d55f61c11fa95069d7

image

image

Augustus

image

image

image

image

September

Na onze vakantie hadden we een afspraak met de elektricien, de loodgieter en de verwarmingsman (Haha! Ik kan nooit op de naam komen). Zo zijn we kamer per kamer afgegaan om al de nodige stopcontacten, lichtpunten, sanitair, te bepalen. Hieronder zie je reeds de sanitaire leidingen die geplaatst zijn. Helaas wachten we nog steeds op de elektricien zijn prijsofferte. Maar er wordt aan gewerkt:)

0178518f69c82a0181b95ae94aa2e3ef8415fe5444

0156125e97046df68fb34fa64386c15a1180dc4035

0107f7f3a2e174ded9b013f3c9e9484dca1bd9f7c8

01a66317e6e07b970051a5781a1f81b84af5f8a473

019f158221e18df4aa0719b4998e2b413f379b8871

01bdf55704fab25ef6232c9960e18cc5460676a217

011916700356a19797748e0c36d7d79a415af2b4fc

Oktober

Zoals je ziet de ramen en de deuren zijn geplaatst! Ik ben zo blij met onze keuze! (We twijfelden enorm of het kleur van de ramen niet teveel zou vloeken met onze gevelsteen) Enkel de zijraam moet nog geplaatst worden en het huis is zo goed als winddicht. Voor ij die geinteresseerd zijn, check de site van Ramen en Deuren Center voor een gratis offerte

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Vind ik leuk:Like LadenGerelateerd

https://bouwblogellenenruben.wordpress.com/2015/10/20/update-bijna-winddicht/
Oeioeioei, het bijhouden van het blog lijkt toch wat minder gemakkelijk dan ik gehoopt had. Zo veel andere dingen te doen op het moment, en niet eens allemaal voor het huis. Sterker nog, doordat ik begonnen ben aan een nieuwe, voltijd opdracht, is de tijd die we er in kunnen steken nu bepekt tot het weekend. Hetzelfde geldt voor het sociale leven, dus het is een beetje middelen tussen deze twee

Eens even zien, wat is er allemaal gebeurd (ik vergeet vast nog dingen, er gebeuren zo ontzettend veel kleine dingetjes)

Het toilet beneden is inmiddels betegeld en ingericht, de logeerkamer is geschilderd en voorzien van gordijnen, en wordt al veelvuldig gebruikt

Ook gordijnen voor onze eigen slaapkamer, het begint nu vroeger licht te worden, dus wel zo plezierig. Buiten nog wat nieuwe verlichting opgehangen, was een verjaarscadeautje en ziet er een stuk warmer uit dan de schijnwerpers die we eerder hadden opgehangen.

Verder zijn we bij goed weer hard bezig geweest aan de buitenafwerking. De voorkant heeft erg lang geduurd, het was veel en moeilijk werk, zeker ook de laatste dakpannen op maat slijpen met allemaal gekke hoekjes, en de gevelbekleding overal mooi omheen krijgen, dat soort dingen. Gelukkig konden we hier en daar weer rekenen op wat hulp van vrienden, en dat motiveert altijd flink

Afgelopen zaterdag hebben we de voorkant af kunnen ronden, eindelijk, dus tijd voor bubbels! Eind van de dag nog even snel de steiger omgebouwd naar de laatste kant van het huis die nog bekleed moet worden.

12

Samen met zwager Arjan hebben we daar gisteren flink vaart kunnen maken, en zijn we op goothoogte uitgekomen. En dat alles heerlijk in het zonnetje, topdag!

http://onsnieuwehuis.be/weer-een-mijlpaal/
Het volgende was het plaatsen van de ventilatie. We hebben gekozen voor een Renson Evo C+ installatie met bijkomende afzuiging in de slaapkamers. De unit zelf zal samen met de CV-installatie op de zolder geplaatst worden. Met 2 badkamers, toilet glv, keuken, linnenkamer en 3 slaapkamers maken we dus gebruik van het maximum aantal zones. Al bij al bleek het installeren een makkie! Buiten de zwaar gekneusde vinger van Olivier gerekend! Deze heeft hij zwaar geblesseerd bij het klokken van 130mm gaten

Het is alweer 4 maanden geleden dat er nog een update verscheen.

Toch hebben we, op enkele vakantiedagen na, goed doorgewerkt in de bouw.

Er is namelijk veel dat gedaan moet worden aan de binnenzijde: Boren, slijpen, kappen, ventilatie, electriciteit, licht, etc...

Hieronder enkele foto's en de belofte dat meer uitleg volgt over de verschillende onderwerpen.

In Belgiƫ is er geen verplichting om te ventileren, maar wel een verplichting om bij nieuwbouw of bepaalde renovaties een ventilatiesysteem te hebben dat op de n of andere manier in staat is om een bepaald luchtdebiet, afhankelijk van de vloeroppervlakte, in iedere ruimte toe of af te voeren.

Omdat de vereiste debieten die gehaald moeten worden belachelijk hoog zijn, zit je met een situatie waarbij de meeste fabrikanten speciale modelreeksen op de markt moeten brengen die enkel voor de Belgi bedoeld zijn. Deze zijn meestal niet de energiezuinigste...

Ongeacht de vreemde Belgische eisen, is het toch belangrijk om voldoende te ventileren. Aangezien dit een apparaat is dat 24/7 zal werken is het belangrijk om dit ook op een energetisch verantwoorde manier te kunnen doen, en dan is eigenlijk een systeem D met warmterecuperatie en energiezuinige ventilatoren een must. Vandaar dat wij daar dan ook voor gekozen hebben.

Eerst was er een hoop puzzelwerk nodig om de vereiste ventilatiedebieten te bepalen. Voor bepaalde ruimtes is dat natuurlijk evident, maar voor anderen zijn er meerdere mogelijkheden.

Open keukens mag je bijvoorbeeld vrij indelen, en kiezen welk deel nog "Keuken" is en welk deel niet.

Omdat enkel de totale vloeroppervlakte van belang is, heeft dat natuurlijk implicaties. Op bepaalde plaatsen gaat de ventilatie eis omhoog, en elders omlaag. Er zijn zo nog enkele mogelijke scenarios waar je keuzes kan maken omdat ze niet in de regelgeving vastgelegd zijn.

Uiteindelijk zijn we, met wat creativiteit, tot een ruimte indeling gekomen waarbij er in zijn totaliteit ongeveer evenveel aanvoer als afvoer nodig was en waarbij er ook geen grote verschillen waren tussen de onderlinge verdiepingen zodat al te grote luchtstromen via de trap voorkomen konden worden. (Tochtgevoel.)

Op basis van (o.a.) de mogelijkheden, energiezuinigheid en het vereiste ventilatiedebiet werd dan een toestel gekozen: Ubbink Ubiflux W400+

Dit toestel is in weze exact hetzelfde toestel als een Brink Renovent Excellent 400, maar met andere software.

Toen begon het tweede deel van het puzzelwerk: Het buizennetwerk.

Wegens de af- en aanvoer van lucht zijn er dus 2 keer zo veel buizen nodig dan in systeem B of C, en omdat de ventilatiebuizen de grootste diameter hebben, wilden we deze als eerste plaatsen.

Het is namelijk simpeler om een water -of elektriciteits leiding een ommetje te laten maken rond een ventilatieleiding dan omgekeerd.

De indeling van het huis maakte het echter niet echt simpel om een buizennetwerk aan te leggen.

Estetisch wilden we ook dat er geen buizen zichtbaar zijn, hetgeen toch een uitdaging was omdat het onmogelijk is om buizen te laten kruisen. Omdat het mogelijk was, hebben we beslist om kanalen van een grote diameter in de vloer in te werken i.p.v. op te hangen zoals gebruikelijk.

Nadat er een legplan was, werd aan de hand van de vereiste debieten per ruimte, de benodigde buisdiameter bepaald.

Hoe kleiner de diameter, hoe sneller de lucht zich moet verplaatsen om eenzelfde debiet te kunnen hebben.

Snelle verplaatsingen zorgen voor geluidshinder en daarom werd erop toegezien dat de luchtsnelheid overal minder dan 3m/s blijft, zelfs bij maximale ventilatie.

Dit resulteerde in buizen met een diameter van 160mm of 125mm. De hoofdaansluiting is 180mm waarop dus aftakkingen van 160mm gebeuren.

Belangrijke opmerking voor als je gaten wil gaan boren: De diameters opgegeven bij luchtleidingen zijn steeds binnendiameters!

Er bestaan buizensystemen die speciaal gemaakt zijn om mee in te gieten in de chappe, maar die hebben enorm kleine diameters of bestaan uit verschillende parallelle buizen die het bijna onmogelijk maken om na verloop van tijd de buizen uit te kuisen.

Aangezien wij voldoende optbouwhoogte hebben, kunnen buizen van 125mm, en zelfs 160mm zonder problemen mee ingegoten worden. Op enkele plaatsen resulteert dit wel in een mindere isolatie, maar aangezien dit tussen verschillende verwarmde ruimtes is, is de impact bijna te verwaarlozen.

Naturlijk was dit alles nog niet moeilijk genoeg. ;-)

De vraag naar ventilatie is namelijk niet overal hetzelfde en daarom werden er enkele regelkleppen in het systeem opgenomen.

Bij de aanvoer is het mogelijk om de woonvertrekken en de slaapvertrekken aan te sturen. Ofwel slapen wij, ofwel "leven" wij. Ook als er iemand gaat slapen en iemand anders nog niet, is het zeer onlogisch om voor dezelfde hoeveelheid personen ineens dubbel zoveel verse lucht nodig te hebben, dus kan de lucht ook gelijktijdig naar de slaap- en woonvertrekken gestuurd worden.

Voor de afvoer is er een opsplitsing tussen het benedenverdiep (Voornamelijk de keuken) en het bovenverdiep (Voornamelijk de badkamer).

De reden van opsplitsing is deels energetisch. Het verbruik van het ventilatiesysteem stijgt quasi exponentieel met de ventilatievraag.

Anderzijds stijgt ook de geluidsproductie als het ventilatietoestel in een hoger regime moet werken.

Vb: I.p.v. het systeem harder te laten werken als er extra ventilatie nodig is in de badkamer, blijft het systeem even hard werken, maar wordt er minder in de keuken geventileerd. Aangezien de totale afzuiging hetzelfde blijft, wordt er in de badkamer meer lucht afgezogen.

Dit heeft natuurlijk ook wel zijn beperkingen. (Dit kan natuurlijk enkel indien de keuken niet gebruikt wordt.)

Deze kleppen zullen automatisch aangestuurd worden.

De meeste buizen zijn in de vloer verwerkt. Voor een deel van de leefruimte zitten te zin het plafond en om ze daar te krijgen moesten de buizen een bocht maken rondom een gording van het dak.

Omwille van verscheidene redenen werd er geopteerd om twee verschillende buizensystemen toe te passen en deze met elkaar te koppelen.

Omdat de meeste fabrikanten geen koppelstukken ter beschikking stellen op te koppelen met systemen van andere fabrikanten, heb ik zelf een koppelstuk ontworpen en geprint met een 3D-printer.


Andere speciallekes:

De aansluitingen buiten (toevoer/afvoer) zitten in dezelfde gevel. Dit is belangrijk om ook als het hard waait van een gecontroleerde ventilatie te kunnen spreken. Bij wind zorgt dit ook voor een mindere belasting van de ventilatoren daar er steeds een druk evenwicht is in beide kanalen.

Achter de koelkast zit een afzuigaansluiting in het plafond. Deze dient om de warmte lucht weg te zuigen waardoor de koelkast efficinter werkt en het luchtroostertje boven de koelkast kan wegvallen.

In de leefruimte/zithoek is LED verlichting voorzien en om een lange levensduur te garanderen wordt deze best een beetje gekoeld. Het koellichaam van deze verlichting komt in het ventilatiekanaal te liggen om zo dus extra koeling te bekomen. (Luchtlekken zijn hier niet echt een probleem aangezien het luchtkanaal toch enkel voor deze ruimte gebruikt wordt.)

De ventilatie is gentegreerd met de rest van het huis (Domotica) en het debiet en kleppen zullen automatisch reageren bij: Koken, brandalarm, gebruik badkamer, aanwezigheidsstatus, etc...
1
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one